Jistě jsme se všichni setkali v životě se zásadami nebo kyselinami, máme je dokonce i v kuchyni, například kyselinu citronovou, která je velmi kyselá, a to jistě cítíme i v ústech, naše chuťové buňky předávají mozku takovou informaci, že se po požití této kyseliny zatváříme kysele. Tedy celkem výstižně a přesně tak, jak chutná citron. Kyseliny ale nemusí být mnohdy jen škodlivé, i když v mnoha případech jsou, protože mohou poleptat ty silnější naši kůži a kůže se spálí natolik, že bude potřebná operace, což není jistě nic příjemného a nejdůležitější věc na světě je bezesporu zdraví.

bazén

Nikdo nechce být poleptán kyselinou, i tak se to ale velmi často stává, a to nejen v laboratořích. Jak už jsme ale výše zmínili, ne všechny kyseliny jsou nutně škodlivé a mohou nám ublížit. Některé kyseliny máme dokonce v těle. Je to například kyselina chlorovodíková, kterou máme v žaludku a pomáhá rozložit jídlo, které sníme. To asi všichni víme, že v žaludečních šťávách taková kyselina je, jinak bychom nikdo nechodili na záchod (nebo chodili, ale bylo by to velmi nepříjemné, protože bychom museli dostat ven věci tak, jak jsme je spolkli). A víme, že se někdy nezadaří spolknout věc tak, jak ji chceme spolknout.

pH

To, jestli je něco kyselé nebo zásadité se označuje podle stupnice pH, což je vodíkový exponent. U látky to určuje to, zda roztok reaguje kysele nebo zásaditě. Hodnota pH je pro nás velmi důležitá. Pro ženy například hodnota pH ženských orgánů (tam dole) určuje, jestli není prostředí až moc kyselé nebo naopak. Mimo to se ale s hodnotou pH setkáme v bazénu. Ano, je to tak. Jedná se o hodnotu pH vody https://www.chlorito.cz/regulace-ph. Správná hodnota pH vody v bazénu by se měla pohybovat od 6,8 do 7,5. Abychom si to mohli představit, voda má hodnotu 7 při normálních podmínkách. Je pH neutrální. Kyseliny mají hodnotu pH nižší než 7 a zásady naopak vyšší než 7. Hodnoty se pohybují až do čísla 14. Hodnota pH by měla v bazénu sedět, ať to není škodlivé pro pokožku či ať se v bazénu nehromadí bakterie a podobně. Tato hodnota se dá upravit.