Tuky jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku, pokud se chcete stravovat zdravě a vyváženě. Měly by představovat asi 20-25 % z celkového denního příjmu energie. Je ovšem důležité umět se v tucích aspoň trochu vyznat. Jednoduše je můžeme rozdělit na ty živočišného a rostlinného původy. U živočišných, které v dnešní době přijímáme v nadbytku, jsou problémem nasycené mastné kyseliny, které se zde vyskytují častěji než v těch rostlinných (ovšem s výjimkou palmového a kokosového tuku, které jich obsahují také velké množství, a proto se nedoporučuje tyto tuky konzumovat v nadbytku).

olej z oliv

Tyto nasycené mastné kyseliny jsou totiž zodpovědné za rozvoj aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Navíc, živočišné tuky jsou v potravě často doprovázeny cholesterolem, jehož zvýšený příjem také není doporučován. Vedle toho se také vystavujete riziku vzniku obezity, inzulinové rezistence a cukrovky druhého typu. Tyto mastné kyseliny bychom měli v potravě nahrazovat pomocí mononenasycených mastných kyselin, které se nachází například v rybím tuku nebo lněném oleji. Přesto jsou ale tuky v našem organismu důležité, vlastně nezbytné. V potravě umožňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, jako je A, D, E a K (proto se také doporučuje příjem zeleniny spojit s vhodným olejem nebo celkově jakýmkoli tučným pokrmem).

olivový olej

Vedle toho jsou také nedílnou součástí membrán všech buněk, takže zajišťují integritu celého našeho těla. Shrnout se to vše dá takto: všeho s mírou a čeho je moc toho je příliš. Jednoduše, pamatovat na to, že rovnováha je ta zlatá střední cesta, která vede k úspěchu. Neomezovat příjem tuků na minimum, ale také dbát na určité maximum, které s potravě nachází. Vyvarovat se například konzumaci velkého množství smažených pokrmů a když už smažíte vybrat si vhodný olej. Olivový olej na smažení bude jistě dobrou volbou.